درباره یوگا ساتیا ناندا
سوامی ساتیاناندا مرکز آموزش های یوگا را در سال 1956 و مدرسه یوگا بیهار واقع در ایالت بیهار شهر مانگر را در سال1963 پایه گذاری نمود. مدرسه یوگا بیهار به تعلیم شاخه های اصلی یوگا می پردازد و علم یوگایی کلاسیک رابرای استفاده بشریت عصر حاضر که تحت تاًثیر فشارهای روانی و استرس دائمی هستند، به صورت یک تفسیر واحد و قابل اجرا ارائه می دهد.
سبک ساتیاناندا، که تاًکید بر خودآگاهی (آگاهی از بدن همراه با تجسم بدن در حین تمرین و پس از تمرین ، هیجانات و خلق)، آگاهی از تنفس، رهایی و وانهادگی آگاهانه،و توجه آگاهانه به حال می باشد مورد بررسی قرار میگیرد.
با بررسی سیر تاریخی یوگا، اصولاً یوگا دو ریشه و منبع اصلی دارد که عبارتاند از : تنتریک و تعالیم ودایی که هر کدام به شاخهها و سلسلههای بسیاری تقسیمشدهاند تا برسیم به عصر حاضر. در عصر حاضر فرق و سلسلههای یوگایی را به طور کلی میتوان به دو مکتب تقسیم کرد:
۱ . مکتب شمال
۲ . مکتب جنوب
مکتب جنوب وابسته به تعالیم و آموزشهای عرفا و یوگی های جنوب هند است. مشخصترین نماینده یوگای جنوب هند آین گر بود. تاکید مکتب جنوب بر هاتا یوگا و تسلط همهجانبه بر تن به عنوان ارابه روان است.
و اما مکتب شمال بیشتر یوگای مراقبه و بر اساس آموزههای پاتانجلی (حکیم و عالم هندی) در یوگا سوترا است. یکی از بزرگترین نمایندگان یوگای شمال هند، یوگی شری سوامی شیواناندا ماهاراج بود که مجموعه تعالیم او بخش وسیعی از روشهای یوگا را در بر میگرفت ((www.biharyoga.net. پس از او شاگردانش هر کدام بخشی از این روشها را اشاعه داده و سنت شمال را هدایت کردند. در این میان سوامی ساتیاناندا یکی از شاگردان شیواناندا روشهای مختلف یوگا را در نظامی منسجم تعلیم داد و به نوعی سنت تنتریک و ودایی یوگا را باهم جمع کرد.شیوه متفاوت او در تربیت مستعدین باعث شد که روش او به عنوان مکتب یوگای بیهار در هند و سبک ساتیاناندا در جهان، یک مکتب مستقل در یوگا شناخته شود.
سوامی ساتیاناندا ساراسواتی ، شاعر ، عارف ، یوگی بزرگ معاصر در سال ۱۹۲۳ در شهر کوچکی در حوالی آلمورا در کوهپایههای هیمالیا واقع در شمال هندوستان زاده شد. ذهن کنجکاو او از همان دوران کودکی در پی کشف رمز و راز نمادها و صور انتزاعی موجود در مراسم معنوی بود. در آن زمان راهبان بسیاری برای رسیدن به ارتفاعات هیمالیا و اماکن مقدس آنجا از آبادی کوچک محل زندگی ساتیاناندا میگذشتند و چند روزی معمولاً مهمان مردم آبادی بودند. این موقعیت مناسبی بود تا ساتیاناندا بتواند سؤالات خود را با انسانهای وارسته در میان بگذارد و از حکمت آنها بهرهمند شود. او از همان دوران کودکی و نوجوانی به سراغ آثار بزرگان یوگا رفت و تعالیم آنها را به کار بست.
در سال ۱۹۴۳ او توانست با سوامی شیواناندا ملاقات کند. شخصیت قدرتمند، معرفت والا شیواناندا که شهرت آن در تمام هند طنینانداز شده بود توانست ساتیاناندا را متحول سازد. ساتیتناندا در آغاز دایماً نسبت به احوال خود نگران و از شیواناندا میخواست که او را راهنمایی کند، ولی تربیت شیواناندا متفاوت از درک ساتیاناندا بود. او اجازه میداد که آگاهی ساتیاناندا توسعه یابد و در نتیجه عملکردش تغییر کند. رفتار کلیشهای و ارائه الگوهایی جزمی که ذهن او را خسته و ناتوان سازد در برنامه شیواناندا نبود . شیواناندا در پرتویی از آرامش و لطف به ساتیاناندا میگفت: (( سخت کار کن، پاک و خالص خواهی شد. نیازی نیست به دنبال روشنایی و اشراق بگردی بلکه روشنایی، خود در درونت طلوع خواهد کرد.)) شیواناندا که استعدادهای ساتیاناندا را تشخیص داده بود به او اجازه داد تا آنها را تکمیل کند. او چون پدری دلسوز از هر جهت به او کمک میکرد. ساتیاناندا به مدت دوازده سال نزد پیر خود شیواناندا باقی ماند. در این دوران نسبتاً طولانی امواج فکر و تلاطم اندیشه او آرام شدند، کارماها و ناخالصیهای خود را از دست داد و سر انجام توانست آگاهی خود را در سطوح لطیف تثبیت کند. به این ترتیب در سال ۱۹۵۶ شیواناندا او را نزد خود خواند و آخرین تعالیم را بر او کامل کرد. او به ساتیاناندا گفت: (( پویا باش. پیام یوگا را کران به کران و خانه به خانه گسترش ده.))
ساتیاناندا با نیرویی فراوان ((جنبش جهانی دوستی یوگا )) را به منظور گسترش و توسعه یوگا به عنوان کمکی برای آرامش فکر و سلامت اجتماع تأسیس کرد. سوامی ساتیاناندا در طی سالهای ۱۹۶۴ تا ۱۹۶۹ ، اقدامات و برنامههای فراوانی را در جهت توسعه جنبش جهانی یوگا راهبری و هدایت کرد، از جمله تأسیس چندین مجله ماهانه درباره علوم یوگایی به زبانهای هندی و انگلیسی، برگزاری کنفرانسهای متعدد با حضور و دعوت از یوگیان مختلف و بسیاری دیگر در زمینههای مختلف علوم یوگایی و کاربرد یوگا بر سلامت جسمی، روانی فرد و اجتماع . او در سال ۱۹۸۴ بنیاد تحقیقی یوگا باهدف تحقیق در مورد تأثیرات یوگا بر سلامت انسان، یوگا تراپی و تأثیرات یوگا بر کارکردهای ذهنی را پایهگذاری کرد.
بارزترین ویژگی سبک ساتیاناندا، تاکید بر خودآگاهی (آگاهی از بدن همراه با تجسم بدن در حین تمرین و پس از تمرین ، و آگاهی از هیجانات و خلق)، آگاهی از تنفس، رهایی و وانهادگی آگاهانه بدن و ذهن، و توجه آگاهانه به حال هست که نتیجه آن گسترش آگاهی در همه حوزههای زندگی افراد است.
سوامی ساتیاناندا مرکز آموزشهای یوگا را در سال ۱۹٥6 و مدرسه یوگا بیهار واقع در ایالت بیهار شهر مانگر را در سال۱۹6٣ پایهگذاری نمود. مدرسه یوگا بیهار به تعلیم شاخههای اصلی یوگا میپردازد و علم یوگایی کلاسیک را برای استفاده بشریت عصر حاضر که تحت تاًثیر فشارهای روانی و استرس دائمی هستند، به صورت یک تفسیر واحد و قابلاجرا متناسب با امکانات و شرایط افراد ارائه میدهد. این استاد به مدد هوش و انگیزه خود تمرینات سنتی پیچیده و رمزآلود یوگا را نظام بندی و سادهسازی نمود و آن را برای همگان با هر سن، طبقه، فرهنگ، و عقیده قابلاستفاده کرد.
(هاتایوگا،2013)